Wellicht heb je al eerder gehoord van legionella. Het is een bacterie die voor vervelende gevolgen kan zorgen. Het is om die reden extreem belangrijk dat elk bedrijf hier aandacht aan besteed om het te voorkomen. Ben jij eigenaar van een bedrijf en wil je graag legionella voorkomen? Dan is het slim om verder te lezen. Hieronder geven we je graag een aantal tips om legionella te voorkomen binnen je bedrijf. 

Legionella 

Het is handig om als eerste stil te staan bij legionella zelf om te begrijpen wat het precies is. Niet iedereen is er namelijk van op de hoogte wat het is. Legionella is in principe een bacterie die begint te groeien op het moment dat het water tussen een bepaalde temperatuur komt. Op het moment dat er druppels water vrijkomen, ontstaat de mogelijkheid dat iemand dit inademt. 

De bacterie gaat door naar de longen in het lichaam en dat kan dus voor hele vervelende klachten zorgen. Het is wel goed om te weten dat de bacterie niet overdraagbaar is. Als jij het zelf hebt, hoef je niet bang te zijn dat je het doorgeeft. Hoe dan ook is het erg belangrijk dat een bedrijf zich bezighoudt met legionellapreventie

Besmet raken

Het werd al kort toegelicht, maar men kan dus besmet raken door de bacterie via druppels in het water in te ademen. Het kan gebeuren dat er uit een fontein waterdruppels komen die de bacterie met zich mee brengen. Tuinieren kan zelfs leiden tot besmettingen. Er zijn een aantal locaties waar de kans op besmetting groter is. 

Bij zwembaden is de kans bijvoorbeeld groter dat je legionella oploopt. Daarnaast kan je denken aan een benzinestation of jachthavens. Een bedrijf kan echter ook de dupe worden van de legionellabacterie. Binnen een bedrijf wordt vaak veel leidingwater gebruikt en het is belangrijk dat de eigenaar dit probeert te voorkomen.

Voorkomen

In het geval dat jij de eigenaar bent van een bedrijf waar de kans op legionella bestaat, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de maatregelen die je moet treffen om legionella te voorkomen. Een voorbeeld van een maatregel is dat er een risicoanalyse moet plaatsvinden. De analyse zal gedaan moeten worden door een geaccrediteerd bedrijf die daartoe bevoegd is. 

Aan de hand van die analyse moet er een beheersplan opgesteld worden. In het beheersplan moet je opnemen wat er moet gebeuren om legionella te voorkomen. Het is belangrijk dat je een logboek bijhoudt waarin je opneemt wat je hebt gedaan om legionella te voorkomen. De luchtkwaliteit meten in het bedrijf is overigens altijd een goed idee. Daarmee wordt er goed gekeken naar het binnenklimaat van het bedrijf.